Historie

Sinds 1638

Restaurant het Raedthuys bevindt zich op één van de mooiste plekjes van de gemeente Lochem: midden in de pittoreske, historische kern van de binnenstad. Het pand uit 1638 met karakteristieke trapgevel vormt een historische drie-eenheid met het oude stadhuis en de imposante Gudulakerk.

In het voorjaar van 2013 hield de Lochemse gemeenteraad hier voor het laatst haar raadsvergadering.
Lang daarvoor sprak men recht in dit ‘Richtershuis’. Vandaar ook het credo van het Raedthuys:
‘Eindelijk weer gerechtigheid’.

In het voorjaar van 2014 kochten Dirk en Anneke Scholten het pand van de gemeente. Zij bestieren ook het naastgelegen Eetcafé Scholten, een familiebedrijf sinds 1935. Ze droomden al jaren van het openen van een eigen restaurant in een historisch pand.

Het stel koos ervoor om tijdens de verbouwing het authentieke karakter van het oude raadhuis te respecteren.
Talloze nieuwerwetse toevoegingen zijn daarom vervangen door klassieke, natuurlijke en stoere materialen. Zo is de praktische tegelvloer op de begane grond verruild voor een natuurstenen vloer. Oude elementen zijn juist gekoesterd, zoals de originele gebinten. Boven had het houtwerk een groene tint waartegen de fraaie glas-in-lood ramen wegvielen. Nu komen ze prachtig uit en kunt u hierin de wapens van de gemeente Lochem ontdekken. Tijdens de restauratiewerkzaamheden stuitten de eigenaars op een dichtgemetselde gewelvenkelder. Die is in ere hersteld en uiteraard ingericht als wijnkelder. Historie en hedendaagse passie ontmoeten elkaar in het Raedthuys.